Col.laboracions amb l'Ambit de la Federació de MRP
Publicació de Cuadernos de trabajo a la revista Diálogos
Espais Oberts de Comunicació
Col·laboració amb la Facultat de Pedagogia
Publicació d'un butlletí
3a Escola d'Estiu

 

Col.laboracions amb l'Ambit de la Federació de MRP

Des del seu inici, Saó ha comptat amb el suport de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica. La relació ha estat bidireccional. Nosaltres hem donat cobertura a l'Àmbit d'Educació d'Adults i des d'ell hem fet la nostra contribució que s'ha concretat en la participació en activitats ordinàries i extraordinàries de la Federació: reunions, jornades, grups de treball,... aportant informació sobre temes del nostre àmbit, en la preparació d'activitats o la participació en publicacions.

En aquest temps, després de l'assemblea de la FMRPs del dia 5 de juny de 1999, Saó va ser acceptat com a membre de la Federació, amb la intenció de poder incrementar la nostra participació, tant donant suport a l'Àmbit d'Educació d'Adults, com en col.laborant com a moviment de renovació des del nostre camp de treball.

tornar amunt


Publicació de Cuadernos de trabajo a la revista Diálogos

Saó, amb la col·laboració de Diálogos i el suport de la Diputació de Barcelona, pren la iniciativa de publicar una sèrie de dossiers anomenats Cuadernos de Trabajo, que s'inclouen a la revista Diálogos.

També vam realitzar dos estudis sobre educació d'adults i Programes de Garantia Social per a l'Ajuntament del Masnou.

Vam participar en la publicació d'un llibre, de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica, sobre experiències educatives en el marc de projectes territorials.

L'associació ha anat aportant diferents materials de reflexió o d'aplicació pràctica. Podem destacar les aportacions al Projecte Educatiu de Ciutat que es va concretar en un document elaborat pels MRPs. També es va presentar una comunicació i un panell en el Congrés del PEC realitzat a Barcelona, a l'abril de 1999.

tornar amunt


Espais Oberts de Comunicació

Els Espais Oberts de Comunicació ofereixen la possibilitat de trobar-se amb persones interessades en l'educació d'adults i l'educació en general, en un entorn acollidor, fora de l'estrés de la ciutat. Durant dos cursos vam realitzar una trobada mensual a la masia de Can Bordoi (Llinars del Vallès).

En aquestes reunions es va discutir sobre la situació del moment, intentant superar la visió fraccionada que tenim sobre aspectes d'orientació, de contingut i de metodologia en el terreny de l'educació i la formació de les persones adultes.

Les sessions de treball començaven el dissabte a les 10 de matí, però era possible, quan algú de nosaltres estava interessat/da, anar a la masia el divendres al vespre i fer nit allà mateix.

A les trobades van participar persones sensibilitzades per la millora dels processos educatius i per a la implicació entre aquests i els moviments socials. Aquest era el perfil d'un educador/a, educand, gestor/a, administrador/a, sindicalista, empresari/a, persona de moviments associatius, estudiant o professor/a universitari/a,... a qui els interessava compartir la seva reflexió i les seves experiències.

A cada trobada es comentava un tema d'interès proposat per algú dels participants i després d'un petit descans s'exposava una experiència d'algun professional o col.lectiu concret.

A la plana web dels Espais Oberts podeu consultar els temes tractats, el calendari, els participants, documents,...

L'adreça és http://www.pangea.org/eoc
I el correu electrònic és: eoc@pangea.org

tornar amunt


Col·laboració amb la Facultat de Pedagogia

Hem considerat una tasca important la relació entre la Universitat i les experiències d'Educació i Formació. I en aquest àmbit de treball vam començar la col·laboració amb la Facultat de Pedagogia de la Universitat de Barcelona.

En aquests moments, la tasca realitzada va ser la d'incentivar la participació d'estudiants universitaris a l'Escola d'Estiu i ampliar l'oferta de pràctiques a les escoles d'adults, amb la previsió d'abordar altres aspectes com la investigació, altres activitats formatives, publicacions...

tornar amunt

 

Publicació d'un Butlletí

Aquest primer butlletí va concretar els antecedents de les activitats que Saó havia dut a terme i les que estava desenvolupant llavors.

Ja són dos anys de funcionament i això ens permet gaudir d'un cert bagatge d'activitats que es complementen amb les Escoles d'Estiu.

Amb el butlletí des de Saó expressem el desig de ser un espai de trobada i de promoció d'iniciatives que afavoreixin la millora de l'educació i la formació tot partint de l'impuls de persones i grups que treballen en el dia a dia de l'educació. Volem afavorir la interconnexió d'experiències i voluntats, perquè així tots puguem tenir més recursos per formular una educació a l'edat adulta que permeti aconseguir un entorn més habitable per a tothom.

Clica aquí si vols descarregar en el teu ordenador el primer butlletí de Saó
tornar amunt

3a Escola d'Estiu: Educació i Democracia

Del 5 al 9 de juliol de 1999 vam presentar al tercera edició de l'Escola d'Estiu Saó, de l'educació i la formació de les persones adultes. Com els darrers anys, el nostre objectiu és crear un espai de comunicació i d'intercanvi d'experiències per als professionals interessats en la formació de les persones adultes.

L'experiència de les dues anteriors escoles d'estiu ens va fer, en aquesta tercera edició, centrar el contingut de l'oferta en funció dels col·lectius que donen resposta a aquest tipus d'activitat, fer una difusió més amplia i cercant nous canals, i consolidar un equip de treball que doni suport tant a l'Escola d'Estiu com a les activitats que en són complementaries durant el curs. I tot això ho vam voler dur a terme a partir d'un model pedagògic que intenta fomentar la participació activa de les persones que assisteixen a l'Escola d'Estiu de Saó.

taula rodona

Entenem la formació d'adults com una vivència de creixement personal i professional, que, cada vegada més ha de cercar noves propostes de treball i nous models de comunicació que ens ajudin a fer real una opció permanent de participació i emancipació. Per això ens agrada treballar amb persones de molts àmbits i d'interessos, professionals en actiu o no: estudiants, educadors socials, mestres, monitors, psicòlegs, pedagogs...

La nostra proposta persegueix l'educació integral dels professionals que intervenen en la formació de persones adultes, amb l'articulació de tots els àmbits: social i comunitari, psicopedagògic, epistemològic, de la dimensió corporal, etc.

Créixer com a professional és desenvolupar de manera integrada i harmònica totes aquestes vessants de la persona.

Pretenem:

1) Contribuir a una educació i formació per a adults, de qualitat i arrelada al medi.
2) Oferir-vos la possibilitat de construir el propi itinerari, dins de l'Escola d'Estiu Saó, com a professionals, d'acord amb els vostres interessos, àmbit laboral, necessitats...
3) Promoure la creació de grups de treball permanent que ens permetin al llarg de l'any, continuar amb la tasca d'investigació-acció, i de renovació pedagògica.

debat a la 3a Escola d'Estiu

Els itineraris formatius personalitzats es poden crear a partir de l'oferta de 15 cursos modulars, agrupats en tres àrees de treball (5 cursos o mòduls per cada bloc). El Bloc A està dedicat a Teories de l'educació i la formació de persones adultes, el Bloc B als instruments i tècniques, i el Bloc C als sabers específics. A més dels cursos existeix la possibilitat de participar lliurement en conferències i intercanvi d'experiències i en treball corporal.

El nostre model pedagògic intenta fomentar la participació activa de les persones que assisteixen a l'Escola d'Estiu Saó.

Finalment es van realitzar 10 dels 15 cursos ofertats, amb un nombre total de participants que voltava les 100 persones. A més es va realitzar un taller d'expressió corporal al que van assistir 20 persones, i dues taules rodones amb una participació de 30 persones a cada una d'elles.

Clica aquí si vols descarregar en el teu ordenador el programa de la 3a Escola d'Estiu
tornar amunt