Inici | Presentació | Cursos | Tallers | Activitats | Horaris | Matrícula | Notícies | Espai Virtual | Lloc de realització

Federació de Moviments de Renovació Pedagógica - President
 

L'essència de l'Escola d'Estiu

El passat novembre ens trobàvem a Vilanova i la Geltrú la pràctica totalitat de comissions organitzadores de les Escoles d'Estiu relacionades amb els Moviments de Renovació Pedagògica. La intencionalitat fou senzilla: disposar d'un temps per a la conversa, la reflexió i l'intercanvi d'experiència. Era necessari per la nova situació que ens planteja el controvertit calendari escolar d'enguany i perquè vèiem convenient poder parlar d'una eina formativa que, any rere any, mostra i demostra la seva eficiència i un alt grau de satisfacció per al professorat que hi participa.

A mesura que hem anat avançant el curs s'ha anat fent més palès que ens trobem en uns moments delicats a nivell econòmic i social, els indicadors que apareixen als mitjans ens preocupen com a col·lectiu de mestres conscienciats per la realitat social que ens envolta i que vivim en primera persona en moltes de les nostres escoles o famílies. Els Governs estan aplicant mesures de contenció de la despesa pública, hem de demanar-los cautela i prudència. Estic convençut que ens trobem en moments de canvi de paradigma social, econòmic i educatiu; la sortida hauria d'anar-se construint pensant en totes les persones, en els seus drets bàsics i en el seu benestar personal i social.

En aquesta idea dels drets fonamentals hem d'afirmar de manera vehement que l'educació, i en especial l'educació pública, és un pilar, de ben segur que un dels principals, per poder anar avançant de manera constructiva en un futur millor. Cal però, pensar que el futur ens planteja unes coordenades de l'aprenentatge diferents a les que hem tingut avui, en un marc on qui aprèn ho fa al llarg de la seva vida, i a l'ample –o sigui amb la intervenció de diferents agents educatius-. Hem d'aprofundir en les implicacions que té en els espais, en el temps educatiu i en l'organització escolar.

Aquest és un repte important en què l'Escola d'Estiu pot contribuir des de les bases de la renovació pedagògica, la seva autèntica essència. Treballant des de la pràctica i la realitat, perquè a partir del contrast teòric es generi intercanvi d'experiència i coneixement pedagògic que tingui incidència a les aules i es comparteixi amb els equips de mestres tot just al setembre. També perquè pugui ser el germen o la conseqüència de trobades, activitats formatives i debats pedagògics als Moviments durant el curs. Com deia Pilar Benejam en el 25è Aniversari de l'Escola d'Estiu de Rosa Sensat, “l'Escola d'Estiu, a més d'un model alternatiu de formació, és un laboratori de renovació pedagògica”.

El treball dels Moviments sempre s'ha fet en base al compromís i considerem l'ètica com a element que fonamenta el desenvolupament de la nostra professió. Per això el 28 de maig presentarem la nostra proposta del compromís ètic del professorat i celebrarem amb goig el 25è aniversari de la Federació.

Les Escoles d'Estiu, reflectint la diversitat territorial del nostre país, s'han anat desenvolupant progressivament des de fa gaire bé mig segle. És molt d'agrair l'entusiasme de les comissions organitzadores que, en situacions complexes com les d'aquest any, treballen amb el ferm convenciment que l'educació és una eina per a la millora de les persones i de la societat, amb la seguretat que a través d'ella podem aportar el nostre gra de sorra per a la transformació social, ja que cadascú i tothom som partícips i responsables de caminar cap a aquesta necessària utopia.

Que tinguem una molt bona Escola d'Estiu !

 

Raül Manzano Tovar

President de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya