Inici | Presentació | Cursos | Tallers | Activitats | Horaris | Matrícula | Notícies | Espai Virtual | Lloc de realització

Federació de Moviments de Renovació Pedagógica - President
 

L'Escola d'Estiu en un marc d'autonomia

Ens trobem a les acaballes d'un curs molt intens alhora que complex. L'inici del desplegament de la LEC, aprovada pel Parlament de Catalunya tot just fa un any, situa l'horitzó d'un marc educatiu on l'autonomia de centre té un paper central. El model de formació que se'n desprèn ha de permetre que el centre educatiu la dissenyi, la dugui a terme i l'avaluï, a partir de les seves necessitats i d'acord amb el seu Projecte Educatiu; comptant amb els suports externs que calgui. És necessari, però, que hi hagi altres formacions obertes que impliquin l'actualització científica i didàctica del professorat. Les Escoles d'Estiu han fet, durant les darreres dècades, aquest paper des de les bases de la innovació i la renovació pedagògica, i l'han de continuar fent en el futur. Des d'elles es promou un model de formació sòlid i flexible, que s'ha sabut situar davant dels canvis educatius perquè ha treballat des de la base, des de les necessitats de l'aula i del professorat en el seu dia a dia.

Té molt de mèrit que any rere any les comissions organitzadores dediquin esforços de manera desinteressada per plantejar aquesta formació que transmet maneres de fer escola i fer de mestre, que té com a valor l'intercanvi de pensament i d'experiència entre el professorat, que intenta acostar-se a les darreres innovacions, que combina teoria i pràctica educativa, que es fa des del territori i per al territori, que transmet una mirada crítica perquè l'educació no és neutral i ha de suposar un compromís social. En definitiva és la formació que recull l'essència de la renovació pedagògica.

I, tot plegat, es fa creant un clima molt especial, la diversitat d'activitats i de situacions de trobada fan que es respiri un perfum suau barreja d' il·lusions compartides, d'obertura al diàleg amb l'altre, d'inconformisme i crítica davant d'allò que no funciona, de reptes individuals i col·lectius, d'una professionalitat interactiva i col·laborativa. Aquest ambient s'enriqueix en la mesura que l'Escola d'Estiu acull professorat de diferents edats i experiència, de diferent tipologia i nivell de centres educatius; aquestes diversitats ens enriqueixen.

L'Àmbit Virtual de les Escoles d'Estiu d'ACTE ens permet utilitzar les noves tecnologies per combinar la proximitat física al territori amb la proximitat amb la resta d'Escoles d'Estiu del país. Enguany utilitzarem aquests mitjans per aprofundir en el projecte compartit pels Moviments al voltant de l'ètica professional del professorat.

L'Escola d'Estiu tradicionalment ha començat a principis de juliol. Els canvis en el calendari escolar ens afegeixen dificultats en l'organització. L'administració ens ha de donar les màximes facilitats, ha d'acceptar solucions flexibles i diversificades. Cada territori ha de poder trobar el millor encaix a la seva nova realitat. I nosaltres, com a Moviments, hem de procurar conjuntament dibuixar línies de futur.

El nou marc reforça la necessitat de l'Escola d'Estiu. Per això, és de justícia fer un reconeixement a les moltes persones que la fan possible i li donen sentit, que no és altre que la millora de tots i cadascun de nosaltres per fer que a la nostra aula, al nostre centre, cada infant, cada jove es formi per a una ciutadania activa, culta, crítica i solidària.

Que tinguem una molt bona Escola d'Estiu!

 

Raül Manzano Tovar

President de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya